torstai 10. lokakuuta 2013

Vihannesten runsautta ja tomaatin hajuinen tyttö

Meidän koulussa on vihannesnäytemaa jossa viljellään opetusta varten kasveja. Siellä opiskelijat kiertelevät opettajan johdolla ja itsekseen ja opettelevat tunnistamaan erilaisia avomaalla kasvatettavia vihanneksia. Ja lopuksi näistä kasveista on tunnistustentit.

Tenttien jälkeen seuraa mukavin osuus. Kun kaikki syksyisin aloittavat uudet opiskelijat ovat saaneet tentittyä näytemaan kasvit, lähettää opettaja kaikille koulun opiskelijoille sähköpostilla viestin, että näytemaa on vapaata riistaa. Tämä ihana ja odotettu viesti saapui viime perjantaina. 

Minulla ei ollut tuona päivänä koulua. Onneksi olen tunnollinen opiskelija ja käyn lukemassa koulusähköpostini tasaisin väliajoin ja satuinpa juuri tuolloin lukemaan:) Eli mehän laitettiin P:n kanssa nokka kohti Lepaata ja päräytettiin perjantai illan kunniaksi vihanneksen keruu retkelle!

Tuolla kasvaa kaikenlaisia tomaatteja, kurkkuja, paprikoita, papuja, herneitä, maissia, lanttua, kaalia, purjoa, persiljaa ym. mukavaa..enää ei ollut kauhean hyvässä kunnossa, kun syksy on jo niin pitkällä.

Hassuja salaatteja

Sidesalaatti

Joulukuusen näköinen salaatti

Lehtikaali

Parsakaali kukkii

Meijän saalis!
Lauantaina meillä oli pienet pippalot ja päätettiin tarjota salaattia ruuaksi kavereille. Minäpä ahkerana tyttönä pesin ja kuunasin salaatit puhtaaksi ja pilkoin hienon sekoitusken niistä. Kun ruokailun hetki koitti huusi heti ensimmäinen uhri että hänen lautasellaan mönkii pieni mato...hetken päästä eräältä toiselta uhrilta lohkesi hammas...olisi varmaan pitänyt pestä ihan hiukan vielä tarkemmin. Tai ehkä vaan luovutan ja annan P:n tehdä kaikki yksinkertaisimmatkin ruokalajit.

Aloitin maanantaina Lepaan tomaattihuoneella kasvihuonenäyttöviikkoni. Maanantaista keskiviikkoon harjoiteltiin ja varsinainen näyttö alkoi tänään ja jatkuu vielä huomenna.

Aamulla ensimmäiseksi piti antaa opettajalle aikataulu päivän töistä joita aijon tehdä. Olin tehnyt ihan pikkasen liian tiukan aikatulun itselleni ja meinasi tulla kiirus, mutta onneksi ehdin viime tipalla tehdä kaiken mitä suunnittelinkin.
Minulla on alueenani neljä taimiriviä ja niille piti tehdä kaikki perushoitotyöt. Ensin alotin johtokyvyn ja pH:n mittauksella, sitten siirryin latvanhoitotöihin, taimien alaslaskuun ja lopuksi alalehtien poistoon. Olin suunnitellut että lopuksi vielä harjaan rivivälit, mutta se jäi tekemättä.
Huomenna on sadonkorjuu ja lajittelu ja lopuksi vielä arviointikeskustelu. Tämän hetken fiilikset on ihan hyvät:)

Tyhjä tomaattihuone kesällä. Tuolla viljellään vain syksyisin ja talvisin tomaattia valojen avulla.

Tuommoiselta näyttää rivivälissä

Latvoja


Biologista torjuntaa..noi mustat pisteet on jauhiaiskiilukaisen munia jotka sitten jonkin ajan kuluttua kuoriutuvat ja alkavat herkuttelemaan ansarijauhiaisilla.

Tomaatin taimesta lähtee todella tahraavaa nestettä..mulla tosiaan oli hanskat kädessä mutta lika tuli niistä läpi, pesin myöskin käteni kolme kertaa saippualla, mutta ne näyttää edelleen tolta..ihanaa!


Ensi maanantaina alkaa viimenen harjottelu. Kolme viikkoa kukkakaupassa sidontatöiden parissa:)

2 kommenttia:

  1. Pistää saalis vähän kateeksi, näyttää herkulliselta. Tosin itellä varmaan ihan lähtis tollasella näytemaalla homma lapasesta ja osa mätänis jonnekin kaappeihin, kun en ehtisi kaikkea ahnehtimaani syödä. Menen torille ja yritän pysyä kohtuudessa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meil on ollut aika salaatti painotteinen ruokavalio tässä pari viikkoa:) mutta pitää kyllä mainita että avomaalla kasvaneet salaatit ovat olleet paljonkin pitkään säilyneempiä kuin kasvihuoneessa kasvaneet kaupan salaatit! Ja ei tarvinnu kun ihan pikkunen määrä heittää poies. Marsut syövät juureksia vielä pitkään:)

      Poista