torstai 12. kesäkuuta 2014

Kivetys

Nyt se on melkein valmis! Siis etupihan kivetys:) Enää puuttuu muutamasta paikkaa reunakivet. Elikkäs mulla on ollut projektina mun vanhempien pihan uudistaminen ja innostuin koulun pihasuunnittelukurssin jälkeen suunnittelemaan heidän pihansa uuteen uskoon. Meille viljelypuolen opiskelijoille ei opetettu kivetyksistä mitään koulussa, mutta halusin ehdottomasti oppia asian. P teki melkein koko viime kesän kivetyksiä täällä hämeenlinnassa joten hän sai luvan myös opettaa mua:)

Mun isosiskon miesystävä on koneurakointiyrittäjä ja hän kävi tekemässä pohjatyöt pihalle. Me tultiin P:n kanssa pääsiäislomalle Raumalle ja aloitettiin etupihan polkukivetyksistä. P muokkasi kaadot oikeisiin suuntiin ja minä ladoin kivet. Mun piti ensin latoa myös reunakivet, mutta homma saatiin nopeammin hoidettua, kun P teki ne...on muuten pirun painavia nuo reunakivet, mun olisi pitänyt siirrellä niitä molemmilla käsillä, kun yhden käden voimat ei riittänyt ja sitten kyykkyasennossa selkä alkoi särkemään niin olisi pitänyt nousta vielä aina jaloilleen kun siirteli niitä...P:ltä homma hoitui hiukan nopsemmin:) Polkukivetykset saatiin valmiiksi pääsiäisenä, mutta reunakivien laitto jäi hiukan kesken...päätettiin että kun kerta ollaan neljä päivää putkeen raumalla niin keskitytään pelkästään kivetyksen tekoon ja kyllä se melko urakalla tehtiinkin..tuli semmoisia 10 tunnin päiviä ja välillä piti käydä myös kahvittelemassa sukulaisilla.

Urakka jatkui helatorstaina. P otti töistään perjantain vapaaksi niin saatiin urakoida taas monta päivää putkeen. Tällä kertaa vuorossa oli paikoitusalueenkivetys. Se oli hieman nopeampi tehdä ja sain tehtyä myös asuinrakennuksen seinänvierustan mukulakivialtaatkin valmiiksi. Paikoitusaluetta tehtäessä huomattiin että oltiin joko mitattu alue väärin tai laskettu kivimäärä väärin....kivet loppui hiukan kesken, mutta sitten kekattiin että jatketaan kivetystä mukulakivillä kun niitä tuli tilauksen mukana muutama säkki ylimääräisiä:)

Kesäkuun ekana viikonloppuna tultiin taas Raumalle ja tällöin minä istutin muutamaan istutusaltaaseen kasveja ja P jatkoi reunakivien laittoa. Valitsin istutusaltaisiin köynnökset ja syksyllä kukkivia kasveja. Syksyllä istutan niihin vielä kevätkukkasipuleita ja sitten ne ovat valmiita. Ehdotin vanhemmilleni että istutusten ympärille voisi levittää joskus myös koristekatetta. Iskä soitteli tossa jokunen päivä sitten että oli jo reippaana poikana käynyt ostamassa mustaa katetta ja jopa ehtinyt levittää sen:)

Lähtötilanne paikoitusalue

Lähtötilanne asuinrakennuksen edusta

Lähtötilanne autotallin sivu

Hiekat levitetty

Kivet odottamassa

Polkukivetys valmiina



Paikoitusalueen kivetys valmiina

Paikoitusalueella käytettiin H-kiveä joka kestää autolla ajamisen

Poluilla käytettiin patinakiveä, pääosin harmaata ja siellä täällä mustaa

Mukulakiviallas valmiina sokkelin vieressä

Melkein valmiit istutusaltaat. Etuosan altaassa valkoinen lumikärhö, valkoista tarhapäivänliljaa ja sinistä elokuunasteria, takaosan altaassa kaikki muut kukat samat, mutta köynnöksenä sininen alppikärhö.

Nyt on tehty punaisella merkitty alue:)

Syksymmällä homma jatkuu mullan levityksellä, nurmikon kylvämisellä, marjapensaiden sekä muutamien perennoiden siirtämisellä ja muutaman uuden istutusalueen tekemisellä..eli hommaa on vielä, mutta eiköhän etupiha ihan kivannäköiseksi saada ensi kesäksi pikkuveljen rippijuhlia varten:)
Ja sivu/takapiha projekti alkaa sitten kun äiti ja isä antaa luvan:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti